pondělí 1. dubna 2024
































Pro mě první z třech nejkrásnějších míst v Káthmándú...
Svájambhú "Opičí chrám"
Pocit,kdy stoupáte po schodišti s 365 schody a doprovodem chrámových opic,kdy jste soucitně sledováni očima Buddhy"oči spravedlnosti "byl nezapomenutelný.Srdce jsem měla až v krku a energie,která vyzařovala okolo stúpy byla doslova hmatatelná.Roztočit 108 modlících mlýnků,s pokorou poděkovat,zapálit máslovou svíci,dát si šálek kávy s výhledem na klášter a stúpu,byl po narození dětí a odchodu Kryštofa,jeden z nejsilnějších zážitků,jaký jsem kdy zažila.
Nic víc,nic míň.



Zde,pod tímto psem,jsme zanechali kamínek ze zahrady z Radosti.



Dodatek:

Stúpa, plná symbolismu  a artefaktů uvnitř,  skládá se z kopule na základně, nad níž je kubická struktura s namalovanýma očima Buddhy, dívajícíma se do čtyř světových stran. Nad každou z nich se nachází pětiúhelníkový toran se sochami. Na ně navazuje gajur s 13 stupni, mezi kterými je malý prostor.
Obrovská kupole na základně představuje celý svět. Když se člověk probudí (představovaný očima moudrosti a soucitu) z pout světa, dosáhne stavu osvícení.
Namalované Buddhovy oči a obočí představují moudrost a soucit, mezi nimi je nos zobrazen symbol ?, což je nepálská číslice 1. Toto znamení symbolizuje jednotu všech věcí, které existují na světě, jediná cesta k osvícení prostřednictvím učení Buddhy. Nad každým párem očí je další oko, třetí oko.
Třináct vrcholů symbolizuje, že vnímající bytosti musí projít třinácti etapami duchovních realizací, aby dosáhly osvícení nebo Buddhovství.

 

Vstupenka: 200 NPR,tj. 36 Kč


2 komentáře: